HEAD-NYTT-2019-05-17.jpg

FOLDER-FRAMSIDAN.jpg

SE UNDER EVENT

Trumpetare-tecknad-THS-frilagd-FB.jpg

FÖLJANDE EVENEMANG ÄR INSTÄLLDA PÅ GRUND AV CORONA

EVENEMANG

DATUM

WEST JAZZ

PÅ CAFÉ KRONHUSET

TORSDAG DEN 19 MARS,

FREDAG DEN 3 APRIL

PAPA PIDERS JAZZBAND

PÅ LE PUB

LÖRDAG DEN 14 MARS

SIR BOURBON

PÅ CASINOT

ONSDAG DEN 18 MARS

SVENSKA BIOORKESTERN

HOS JAZZ I ONSALA

LÖRDAGDEN 21 MARS

BOMMENS HOT FIVE

PÅ BOMMENS JAZZKLUBB

TISDAG DEN 24 MARS

PEORIA JAZZBAND

PÅ RADISSON

SÖNDAG 29 MARS

FRÖLUNDA STORBAND

PÅ FRÖLUNDA KULTURHUS

SÖNDAG DEN 29 MARS

BRAKSUCCÉ

 Tack alla medlemmar och andra som kom och förgyllde vår klubbkväll på Wijkanders Bar & Bistro i Chalmers-området i Göteborg torsdag 16 januari. Hela 170 personer åt, drack, minglade, lyssnade, spelade, dansade och hade kul. ”Som på Jazzhusets glansdagar”, sa någon.

 Tack till Hardcore Swingers med Niklas Carlsson, Klas Nilsson, Fredrik Hamrå, Anders Ljungberg, Hampus Andersson. Ni bjöd på en strålande konsert!

 Tack till Ingemar Wågerman, Pål Walfridsson, Lennart Carlsson, Janne Börjesson, Anders Hultman, Hans Hall och Tom Hård för ett fint jam som avslutning. I jammet deltog också Hans Ingelstam och Claes Rydbeck som kört ända från Helsingborg för att kolla jazzläget i Göteborg. Särskilt tack också till Anders Jansson, bland annat barpianist på Blå Tåget Göteborg-Stockholm t/r, som spelade väldigt fint och en teknolog som sjöng Fly me to the moon!

     

Vi återkommer angående vidare jazzöden

/Styrelsen i Göteborg Classic Jazz  

Kära medlemmar i Göteborg Classic Jazz

Kära medlemmar i Göteborg Classic Jazz

År 42 i vår förenings historia är snart till ända. Under det gångna året har vi återigen kunnat notera publiksuccéer för Classic Jazz Festival och sommarjazzen i Slottsskogen. Classic Jazz Club med dans några torsdagar höst och vår har däremot fortsatt att attrahera allt färre besökare. Samma sak på s/s Marieholm för några år sedan och ännu tidigare på Kapellet vid Nya Varvet. Publiken minskade och minskade. En ständig fråga på våra styrelsemöten har därför varit: ska vi fortsätta med torsdagsträffarna? 
 
Göteborg Classic Jazz + Chalmers = SANT!
När vi som bäst funderade på detta, fick vi plötsligt en invit att starta jazzkvällar på Wijkanders Restaurang. Vi beslöt raskt att tacka ja och har nu till att börja med bokat torsdagarna 16/1, 6/2, 27/2 och 19/3. Wijkanders ägs av Chalmers Studentkår, huset av Chalmersfastigheter och Chalmersska Ingenjörsföreningen är en viktig samarbetspartner. Både nuvarande och äldre chalmerister äter lunch, middag eller bara träffas här. Köket är väldigt bra, en öl kostar 49 och en skaldjurssallad 135 kronor.  
         
Detta blir vår julklapp 
till alla medlemmar i Göteborg Classic Jazz. Vi återkommer snarast med vilket band som ska spela på premiärkvällen torsdag 16 januari. Vi tackar Valand för gott samarbete och ser fram emot en fin vårsäsong med Classic Jazz at Wijkanders. Vera Sandbergs Allé 5B mellan Kapellplatsen och Gibraltargatan är adressen, välkomna!
 
God Jul och Gott Nytt Jazzår önskar
Styrelsen TBB-paa-Valand-2.jpg

STAeMMOTACK-2019.jpg

KLICKA HÄR FÖR STÖRRE TEXT


SÄSONGSPREMIÄREN PÅ VILLA BELPARC I SLOTTSSKOGEN

vILLA-bELpARC-26-JUNI-2018.jpg

Vid sommarens första konsert i Slottskogen den 26 juni var det mer än fullsatt i det vackra vädret. Vi lyssnade till Gothenburg United Stompers med den inte vanliga besättningen: Åsa Karlsson sång, Per Sillrén trumpet, Åke Lindberg klarinett/sax, Jens Ramnebro dragspel, Marcus Edstorp piano, Mathias Gustavsson banjo, Jens Åhléns och David Kinnear gitarr, Emma Ekström bas/sång och Peter Forsman trummor.

Gruppen har spelat ca 3 år tillsammans som ett jam-kollektiv, vilket märks på den spontana och löst arrangerade spelstilen – man följer inte alls någon "tradbandsmall" vilket nog kan reta en och annan "purist" eller "perfektionist". Är man jazz- eller bluesband? Frågan känns inte så viktig efter en fin konsert med ett mycket kräset och originellt låtval (se nedan)! Åsa Karlsson sjunger befriande självsäkert och kraftfullt och ger övriga i bandet gott om utrymme. Roligt mellansnack höjer stämningen. Den kraftfulla rytmsektionen är gruppens motor. Spelglädjen lyser ikapp med kvällssolen. Stompers framförde följande låtar med flera:

"When it´s darkness on the delta" blev populär bland revivalband sedan George Lewis spelade in den med sång av Alton Purnell 1954. Den vackra melodin är en s k standard från tidigt 1930-tal.

"Come on in ain´t nobody here but me" och "Tight like that" är bluessånger med sexuell anspelning skrivna av den flitige Thomas "Georgia Tom" Dorsey på 1920-talet.

"Tight ..." blev en miljon-säljare. "Salty dog" (=vällusting) med samma tema är hämtad från Papa Charlie Jacksons 20-talsrepertoar.

"My daddy rocks me with one steady roll", även den av Dorsey, spelades in av Trixie Smith och Sidney Bechet m fl. Benny Goodman kallade sin version mer salongsfähigt för "Six appeal". Åsa och Stompers ger oss en mustig version.

"Rock and roll" var från början slang för en mycket vanlig paraktivitet.

"On a coconut island" blev en hit för Louis Armstrong 1936 tillsammans med Sam Kokis el-gitarr.. En perfekt låt för Stompers stil och som i Åsas tolkning blir "Hising island".

"Short dress gal" spelade Sam Morgans New Orleansband in 1927 – musik och humor går bra att förena!

"You are my sunshine" countrysångaren och Louisiana-guvernören Jimmie Davis melodi blir extranummer med allsång.

"Hey lawdy mama – the France blues" är det mest ovanliga och förbluffande låtvalet. Bakgrunden är att "Papa Harvey Hull", "Long Cleve Reed" och "Sunny Wilson" spelades in i Chicago 1927 vilket resulterade i tre sällsynta 78-or på det kortlivade märket Black Patti. Det enda exet av en av skivorna värderas till 30 000 $!. Originalinspelningen av den nämnda låten är ett mästerverk i sitt slag med stämsång och intrikat rytmik. Den poetiska och berättande texten handlar om ett dödsbud och dess konsekvenser. Stompers tolkning är kongenial.

Gothenburg United Stompers bjuder på en lång stunds opretentiös, ärlig, glad och svängig musik utöver det vanliga!

Kim Altsund