HEAD-NYTT-2019-05-17-2.jpg

FOLDER-FRAMSIDAN-2.jpg

SE UNDER EVENT

Succépremiär för Jazz & Blues på Valand

Torsdag 21 februari var det vårpremiär för Classic Jazz Club på Valand. Ett nytt grepp lanserades: En helkväll med både Jazz och Blues! 18–20:30 spelade pånyttfödda klassikern The Board Band. 21–23.30 stod Sweet Little Angels på scenen.

The Board Band föddes under de legendariska jazzkryssningarna med Stena till Kiel. Bandet heter så för att musikerna på den tiden var styrelsemedlemmar i vår förening. Idag består bandet av Jan Jurland kornett, Stic Erixon trombon, Ole Jørgensen rörblås, L-O Persson piano, Bernt Algelius bas och nyligen avgångne ordföranden Bosse Johnson trummor. Sjunde medlem är sångerskan Margo Smulders. De radade upp det ena swingnumret efter det andra, och folk dansade som besatta.

Och inte dansades det mindre när Sweet Little Angels med Johanna Hjort drog igång. Billie Holiday brukade säga att det finns två sorters blues, sad and happy. Här handlade det senare, ovanligt glad och medryckande rhythm & blues med virtuosa musiker: Den alltmer uppmärksammade Dan Helgesen på hammondorgel, flyhänte Tobias Grim på gitarr, Mats Boogh bas, Gunnar Petersson trummor och Tobe Stenson tenorsax. Det svängde enormt och Johanna visade med eftertryck vem som är Göteborgs Aretha Franklin. 

Sweet-Little-Angels.jpg

Publiken-Valand.jpg
TBB-paa-Valand-2.jpg

STAeMMOTACK-2019.jpg

KLICKA HÄR FÖR STÖRRE TEXT


SÄSONGSPREMIÄREN PÅ VILLA BELPARC I SLOTTSSKOGEN

vILLA-bELpARC-26-JUNI-2018.jpg

Vid sommarens första konsert i Slottskogen den 26 juni var det mer än fullsatt i det vackra vädret. Vi lyssnade till Gothenburg United Stompers med den inte vanliga besättningen: Åsa Karlsson sång, Per Sillrén trumpet, Åke Lindberg klarinett/sax, Jens Ramnebro dragspel, Marcus Edstorp piano, Mathias Gustavsson banjo, Jens Åhléns och David Kinnear gitarr, Emma Ekström bas/sång och Peter Forsman trummor.

Gruppen har spelat ca 3 år tillsammans som ett jam-kollektiv, vilket märks på den spontana och löst arrangerade spelstilen – man följer inte alls någon "tradbandsmall" vilket nog kan reta en och annan "purist" eller "perfektionist". Är man jazz- eller bluesband? Frågan känns inte så viktig efter en fin konsert med ett mycket kräset och originellt låtval (se nedan)! Åsa Karlsson sjunger befriande självsäkert och kraftfullt och ger övriga i bandet gott om utrymme. Roligt mellansnack höjer stämningen. Den kraftfulla rytmsektionen är gruppens motor. Spelglädjen lyser ikapp med kvällssolen. Stompers framförde följande låtar med flera:

"When it´s darkness on the delta" blev populär bland revivalband sedan George Lewis spelade in den med sång av Alton Purnell 1954. Den vackra melodin är en s k standard från tidigt 1930-tal.

"Come on in ain´t nobody here but me" och "Tight like that" är bluessånger med sexuell anspelning skrivna av den flitige Thomas "Georgia Tom" Dorsey på 1920-talet.

"Tight ..." blev en miljon-säljare. "Salty dog" (=vällusting) med samma tema är hämtad från Papa Charlie Jacksons 20-talsrepertoar.

"My daddy rocks me with one steady roll", även den av Dorsey, spelades in av Trixie Smith och Sidney Bechet m fl. Benny Goodman kallade sin version mer salongsfähigt för "Six appeal". Åsa och Stompers ger oss en mustig version.

"Rock and roll" var från början slang för en mycket vanlig paraktivitet.

"On a coconut island" blev en hit för Louis Armstrong 1936 tillsammans med Sam Kokis el-gitarr.. En perfekt låt för Stompers stil och som i Åsas tolkning blir "Hising island".

"Short dress gal" spelade Sam Morgans New Orleansband in 1927 – musik och humor går bra att förena!

"You are my sunshine" countrysångaren och Louisiana-guvernören Jimmie Davis melodi blir extranummer med allsång.

"Hey lawdy mama – the France blues" är det mest ovanliga och förbluffande låtvalet. Bakgrunden är att "Papa Harvey Hull", "Long Cleve Reed" och "Sunny Wilson" spelades in i Chicago 1927 vilket resulterade i tre sällsynta 78-or på det kortlivade märket Black Patti. Det enda exet av en av skivorna värderas till 30 000 $!. Originalinspelningen av den nämnda låten är ett mästerverk i sitt slag med stämsång och intrikat rytmik. Den poetiska och berättande texten handlar om ett dödsbud och dess konsekvenser. Stompers tolkning är kongenial.

Gothenburg United Stompers bjuder på en lång stunds opretentiös, ärlig, glad och svängig musik utöver det vanliga!

Kim Altsund