Om JAZZarkivet i Karlstad och 2013 års stipendiat
 

Skivan Jazz for New Orleans minns ni säkert – den som samlade in drygt en kvarts miljion till hjälp åt musiker som 2005 drabbades av orkanen Katrina. Idén till CDn kom från Robert Josephsson i Karlstad, som också själv var en av dem som såg till att resultatet blev så bra. En annan inblandad var Ingemar Wågerman och Gota River som sålda många skivor.

Sedan några år ligger Robert bakom JAZZarkivet där han presenterar återutgivningar av musik som inte längre finns i handeln, blandat med tidigare outgivet material. Landala Red Hot Stompers och Canal City Syncopators är två titlar med västsvensk anknytning. Hittills har JAZZarkivet producerat 14 CD-skivor.

Tanken bakom JAZZarkivet är inte att tjäna pengar – merparten av överskottet går vidare till stipendier. JAZZarkivet står för pengarna medan väletablerade jazzklubbar utser stipendiaterna. För ett år sedan fick Eva Karin Andersson (vokalist i Red Wing) stipendium, och nu är det dags för nästa stipendiat - "en yngre musiker som spelar 'gammal' jazz" - och även denna gång har Föreningen Classic Jazz Göteborg utsett en kvinnlig mottagare: Johanna Hjort från Göteborg.

Stipendiet på 4000 kr till Johanna delades ut av Robert Josephsson i samband med Jazztävlingens Regionfinal, söndag 10 mars 2013 med motiveringen:

"Hon sjunger den klassiska jazzrepertoaren
med mycket känsla och intensitet."


Johanna Hjort med stipendieutdelare Robert Josephsson, JAZZarkivet

Johanna är uppvuxen i Göteborg i en musikalisk familj, har sjungit jazz ända sedan 5-årsåldern och är förtrogen med en stor del av den klassiska jazzrepertoaren. Hör henne här framföra "Visa från Utanmyra" med Golden 50's Jazz Octet.